Thursday, July 12, 2012

Roşu şi negru - de Stendhal

Titlul: Roşu şi negru
Autor: Stendhal
Nr. de pagini: 536


Salut din nou!
O luna în urmă am început a citi "roşu şi negru" de Stendhal şi exact doua zile în urmă am finisat acest superb roman. Nu e o carte atît de lungă şi de aceea am fost surprinsă că mi-a luat cam mult timp pentru a o citi (o lună) :)
De la început am crezut că e o poveste de dragoste despre o iubire imposibilă şi nu prea îmi plăcea din acest punct de vedere, dar dupa ce am citit mai mult mi-am dat seama ca e un roman psihologic pe care l-am îndrăgit, am îndragit felul în care autorul a descris, "DRAGOSTEA", "VIAŢA", "URA", "FRUMUSEŢEA", "INTELIGENŢA", "FEMEIA" etc.
Nu am fost încintată de finalul cărţii. M-a durut mai mult pentru cele doua femei care iubeau, decît pentru Julien. Însă oricum l-am îndragit pe Julien şi  l-am înteles mereu!


CITATE

"Cuvîntul i-a fost dat omului să-şi ascundă gîndurile."
&&&
"Ar trebui să fiu drept, să nu simpt nici ură şi nici iubire pentru nimeni."
&&&
"Absenţa distruge în mod sigur sentimentele omului."
&&&
"Să nu te uimească nimic, niciodata."
&&&
"Vai de cel ce inventează, vorbind!"
&&&
"Soarta mi-a dat tot ce-şi poate dori un om: naştere ilustră, bogaţie, tinereţe, vai! Totul, in afară de fericire."
&&&
"E înca frumoasă, bună, blîndă: este o minunată mamă de familie, foarte atentă să-şi îndeplinească toate îndatoririle, şi evlavioasă, fără să fie habotnică."
&&&
"Iubirea bazată pe raţiune este, fără îndoială, mai înteleaptă decît iubirea adevarată, dar ea nu are decît puţine clipe de entuziasm."
&&&
"Un roman este ca o oglindă plimbată pe drumul mare. Uneori ea îţi arată seninul cerului, alteori noroiul din băltoacele de pe drum."
&&& 
"Greşeala asta e groaznică, umilitoare! Dar ea ma va face sa fiu înteleaptă tot restul vietii."
&&& 
"Nu, omul nu poate să aibă încredere in om."
&&& 
"O musculiţă efemeră se naşte în zilele lungi de vară, la ora nouă dimineaţa, şi moare la ora cinci seara; cum ar putea să înţeleagă ce înseamnă cuvîntul noapte? Daţi-I încă cinci ore de viaţă, şi va vedea şi înţelege ce e noaptea. Aşa şi eu, voi muri la 23 de ani. Daţi-mi înca cinci ani de viaţă ca să trăiesc cu doamna de Renal."


2 comments: