Saturday, November 19, 2011

Gheorghe Grâu - talet viu!

     In ultimele zile, dupa emisiunea ”Pusti Govoreat” cu Andrei Malahov s-au publicat mai multe articole la noi in tara, dar si in Russia despre  marele actor de film Gheorghe Grâu si ma durut faptul ca multi l-au criticat pe nedrept, doar nimeni nu stie ce e in sufletul lui si de ce a ajuns unde a ajuns, am urmarit mai multe filmulete cu Gheorghe Grâu si am inteles ca este un poet talentat, un om genial cu suflet de aur, cu credinta vie si pina la urma nu a ales el acest stil de viata, ci soarta!
     Fac o mica remarca pentru cei care nu cunosc cazul, Gheorghe Grâu a ramas fara adapost si e considerat vagabond, innopteaza la umbra brazilor de pe strazile Chisinaului, sotia la parasit in urma cu ceva timp, are trei copii, si o multime de rude care traiesc foarte bine, insa parca toti au uitat de existenta lui, asa ca e trist?  Nu am stiu pina acum ca Leanca Grâu, una din favoritele mele actrite este fiica lui, ea este foarte frumoasa si ii poarta profesia, a mostenit darul tatalui ei, ea insa nu a venit la aceasta emisiune, doar a lasat un mesaj telefonic, unde spune ca are viata si familia ei, dar sper din suflet ca in una din zile se vor imbratisa si se vor completa reciproc cu versuri sufletesti.
     Motivul acestui articol a fost Gheorghe Grâu, insa o sa scriu citeva rinduri si despre oamenii care au ajuns fara adapost si sunt total neajutorati de stat, de oameni. Ma supara faptul ca multi spun ca benefiiciile unui cersetor sunt mari, insa nu-si pun intreabarea "ce fel e viata reala a celor de pe strada?" "cum e sa stai in ploaie cu fundul inghetat pe timp de iarna sau atunci cind arde soarele cel mai puternic?" E cel mai trist ca toti stiu a medita astfel de situatii, insa nu cunosc caile de cooperare, de ajutor a acestor oameni.
     Toti acesti oameni inclusiv si Gheorghe Grâu au sufltul mare, au credinta in Domnul, cunosc valorile umane si sunt gata sa le aplice in orice moment, ei nu merg la furat, ci in mod cinstit isi cersesc hrana si isi mentin viata, fiecare caz aparte are povestea sa, fiecare omulet are bucuriile si sentimentele lui, sunt oameni ca noi care au dreptul la viata, imbracaminte, iubire, fericire, hrana, adapost. 
     La aceasta tema am o multime de intrebari fara raspuns, intrebari care nu au sfirsit, intrebari care imi deschid ochii, intrebari care imi trezeste sentimentul iubirii, intrebari care ma face sa inteleg ca traiesc foarte si foarte bine, ca nu duc lipsa de nimic si totul imi este fara limita, ca am un coltisor cald si favorit unde pot scrie, medita, lucra, invata, plinge, ride...

* De ce sa fii fara adapost?
* De ce atitea situatii neplacute?
* De ce sa nu avem toti aceleasi drepturi?
* De ce trebuie sa existe diferenta?
* De ce atitea inimi ranite?
* De ce atitea lacrimi?
* De ce atitea suflete singuratice?

     Mai sus am scris ca nu cunosc raspunsul intrebarilor, dar tot scriind mi-am amintit versul unei poezii: "De ce-i asa o stie El", cred ca acest vers e raspunsul intrebarilor de mai sus, o alta poezie are urmatorul vers:  "Eu nu-nteleg, dar stie El". Noi trebuie sa luptam, sa ajutam oamenii, sa fim milosi, sa ajutam fara ceva in schimb, multi din noi primesc ajutor, insa noi ajutam pe cei nevoiasi, sau doar ne place sa primim?
     Cu  cea mai mare placere, mindrie accentuiez ca este actor basarabean, a fost chiar cel mai in voga actor de cinema al anilor'80 si parintii nostri il cunosc foarte bine, el este si un poet genial, un poet care stie sa-si recite versurile in cel mai frumos mod, un poet sincer!
     Impreuna cu Alex, am decupat din acea emisiune doar versurile si mai jos o sa afisez cum el recita in direct o poezie.


                                            Versurile acestei poezii sunt: 

Sa-mi vad prietenii precum ii stiu



Cu trupul ranit, dar cu sufletul viu.
Sa beau si sa cant impreuna cu ei,
La masa tacerii, la umbra de tei.

E vie credinta, nimic nu-i pierdut,
Noi credem si-acum in ce am crezut.
O cauza dreapta, 
Si-un strop de lumina si-o vara.

     Din suflet vreau ca aceasta persoana cu o minte atit de sigura sa devina un poet mare, un poet international, un poet care sa-l citeasca copii, nepotii mei si inca alte multe generatii. E atit de tinar (are virsta parintilor mei), am uitat sa mentionez ca este nascus la 17 septembrie 1961, acest anotimp aduce lumii oameni inteligenti, generosi, cu suflet de copil si cu o inima buna. 
    
     P.S. Gheorghe Grâu va urez sanatate, viata lunga, o inima buna in tot ceea ce veti face si o mare fericire umana!!!






11 comments:

  1. Pacat si trist ceea ce se intampla!Sa-i dea dumnezeu putere sa treaca peste toate dezamagirile.

    ReplyDelete
  2. Eu am ramas foarte uimita de acest caz si acum am asa un sentiment frumos de viata, de tot ce ma inconjoara!

    ReplyDelete
  3. E mare pacat ca oameni atat de talentati, de daruiti de Dumnezeu traiesc asa o soarta si e pacat ca noi nu avem raspunsuri la intrebarile tale! Sper ca Bunul Dumnezeu sa il intareasca!

    ReplyDelete
  4. @Scumpa Maria ma bucur ca ai trecut pe la mine si ai lasat gindurile tale, multumesc draga mea! Domnul sa va ocroteasca! Va imbratisez cu drag! xoxo

    ReplyDelete
  5. gracias

    un abrazo

    alma iluminada de poetas..

    ReplyDelete
  6. thank you for the sweet comment and thanksgiving wish May you have a lovely week!

    ReplyDelete
  7. Moldova-mama vinurilor,
    Moldova-regatul geniilor
    Bem,cintam,scriem poezii
    Ca noi in lume sunt putini.

    Eminescu,Alecsandri,
    Stefan,Cantemir,Asachi
    Toti beeau s-aveau putere
    Astazi sa ne lase-avere.

    Covor rosu ca la regi
    Spre beciuri cu vinuri reci
    Sa intre oamenii mari
    Sa guste din vinuri tari.

    Butoias din lemn de nuc
    Am venit sa te usuc,
    Butoias din lemn de fag
    Am venit sa-mi fac de cap.

    De o saptamina beau
    Ma trezesc si iar ii dau,
    Sapte zile n-am mincat
    Gustul tau ma fermecat

    Asta seara iarasi beau
    Pe picioare sa nu stau,
    Asta seara iar ma vad
    Cum din nou ma-nvat sa merg.

    Dupa multe zile grele,
    Zeci de zeci de paharele
    Ma trezesc si imi dau seama
    Cit de scumpa este zeama.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Frumoasa poezie!!!
      Autorul e Gheorghe Griu????

      Delete
  8. Poate chiar este un miracol!
    http://www.youtube.com/watch?v=1zrhj36fkvU

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yulian, multumesc pentru link, am privit toata emisiunea si mi-a placut. Nu am stiut ca exista o asa emisiune.

      Delete